Vyhlásenie členov a členiek akademickej obce FSEV UK

02. 03. 2018 14.52 hod.

Ťažko sa hľadajú slová. Násilná smrť dvoch mladých ľudí je bolestivou tragédiou.

Všetko nasvedčuje tomu, že ich smrť súvisela s prácou jedného z nich. Tou prácou bolo odkrývanie prepojení medzi ľuďmi, ktorí očividne nehrajú férovú hru. Cieľom takejto vraždy nie je len umlčať jedného človeka. Je to posolstvo smerom ku všetkým, ktorým sa nepáči, že na výsledkoch našej práce parazitujú skupiny príživníkov. Máme byť ticho. Máme sa báť.

Naša fakulta bola založená na myšlienke otvorenej spoločnosti. Chceme žiť v prostredí, kde sa rozhoduje férovo, transparentne a spravodlivo. Kde existujú mechanizmy kontroly, aby si tí mocnejší, arogantnejší, agresívnejší neprivlastňovali zdroje, ktoré následne chýbajú napríklad v školách či nemocniciach.

To, čo sa stalo, bol zlomový bod. Vrah zničil život dvoch mladých ľudí – ale svojou zbraňou mieril na nás všetkých. Preto budeme naďalej robiť všetko pre to, aby sme ubránili spoločnosť, kde sa ľudia nemusia báť poukazovať na chyby mocných. V tejto chvíli hľadáme cesty, ako čo najviac posilniť túto časť našich aktivít. Chceme založiť tradíciu investigatívnych prednášok na našom fakultnom festivale, kde budeme posolstvo Jána Kuciaka každoročne pripomínať. Hľadáme aj ďalšie konkrétne spôsoby, ako podporiť tých, ktorí sa neboja upozorňovať na zlo vo všetkých jeho podobách.

Vieme, v akej spoločnosti chceme a nechceme žiť. Budeme naďalej venovať všetky naše sily, aby sme sa tomu prvému priblížili, to druhé čo najviac eliminovali, a zároveň čo najjasnejšie vymedzovali hranicu medzi nimi.

V Bratislave, 2.3.2018

Členovia a členky akademickej obce Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave